
U kobiet piersi nakładają na siebie główne mięśnie piersiowe i zazwyczaj rozciągają się od poziomu drugiego żebra do poziomu szóstego żebra z przodu klatki piersiowej; dzięki temu piersi pokrywają większą część powierzchni klatki piersiowej i ścian klatki piersiowej. Z przodu klatki piersiowej, tkanka piersiowa może rozciągać się od obojczyka (kość kołnierzowa) do środka mostka mostka (kość piersiowa).
Po bokach klatki piersiowej tkanka piersiowa może rozciągać się do pachy (armpit), sięgając aż do grzbietu jak latissimus dorsi, rozciągając się od dolnej części pleców do kości kości kości kości kości ramienia ramienia. Jako gruczoł sutkowy pierś składa się z różnych warstw tkanek, głównie dwóch typów: tkanki tłuszczowej oraz tkanki gruczołowej, która wpływa na funkcje laktacyjne piersi.
Jak często wykonywane są zabiegi powiększania piersi?
Morfologicznie piersi ma kształt łzawiący, a powierzchowna warstwa tkanki powierzchniowej (powierzchniowa powięź) jest oddzielana od skóry 0,5-2,5 cm podskórnej tkanki tłuszczowej (tkanka podskórna). Wiązadła zawieszające Coopera są przedłużeniem tkanek włóknistych, które promieniują od powierzchownej powięzi do powłoki skóry. Dorosła kobieta posiada 14-18 nieregularnych płatków mlekowych, które zbiegają się w brodawce sutkowej. Kanały mleczne o średnicy 2,0-4,5 mm są natychmiast otoczone gęstą tkanką łączną, która podtrzymuje gruczoły.
Mleko wychodzi z piersi przez brodawkę sutkową, która otoczona jest pigmentowaną skórą zwaną otoczką. Rozmiar otoczki może być bardzo różny u kobiet. Otoczka zawiera modyfikowane gruczoły potowe znane jako gruczoły Montgomery’ ego. Te gruczoły wydzielają olejowy płyn, który smaruje i chroni brodawkę sutkową podczas karmienia piersią. Lotne związki zawarte w wydzielinach mogą również służyć jako bodziec zapachowy dla apetytu noworodka.
Powiększanie piersi – za i przeciw
Wymiary i waga piersi znacznie się różnią u kobiet. Mała do średniej wielkości pierś waży 500 gramów (1,1 funta) lub mniej, a duża pierś może ważyć około 750-1000 gramów (1,7-2,2 funta) lub więcej. Stosunki składu tkankowego piersi również różnią się u kobiet. Niektóre piersi kobiet mają różne proporcje tkanki gruczołowej niż tkanki tłuszczowej lub łącznej. Stosunek tłuszczu do tkanki łącznej określa gęstość lub jędrność piersi.
Podczas życia kobiety, jej piersi zmieniają rozmiar, kształt i wagę z powodu zmian hormonalnych podczas dojrzewania, cyklu miesiączkowego, ciąży, karmienia piersią i menopauzy.Pierś jest gruczołem apokrynowym, który wytwarza mleko używane do karmienia niemowlęcia. Brodawka sutkowa piersi otoczona jest otoczona otoczką (kompleksem sutkowo-jabłkowym). Soczewka ma wiele gruczołów łojowych, a kolor skóry waha się od różowego do ciemnobrązowego. Podstawowymi jednostkami podstawowymi piersi są końcowe jednostki żyłkowe przewodu pokarmowego (TDLU), które produkują tłuste mleko matki. Nadają one piersi funkcję karmienia potomstwa jako gruczoł sutkowy.
Są one rozprowadzane w całym ciele piersi. Około dwie trzecie tkanki mlekowej znajduje się w odległości 30 mm od podstawy brodawki sutkowej. Końcowe kanały mlekowe odprowadzają mleko z TDLU do 4-18 kanałów mlekowych, które odprowadzają je do brodawki sutkowej. Stosunek mleka do tłuszczu wynosi 2:1 u karmiącej kobiety i 1:1 u nieaktywnej kobiety. Poza gruczołami mlecznymi pierś składa się również z tkanek łącznych (kolagen, elastyna), tłuszczu białego i więzadeł zawieszających Coopera.